שיפוץ בית כנסת

בשביל האדם המאמין, בית הכנסת הוא ממש ביתו השני. מתפללים בבית הכנסת רואים אותו כמקום תפילה וחשים אליו קירבה רגשית ממש כמו אל ביתם. לאור זאת, נרצה לשמור את בית הכנסת כאשר הוא במצב טוב מבחינת המבנה, הריהוט והתשתית עליו הוא בנוי. כאשר אנחנו שוקלים לשפץ את בית הכנסת, כנראה שיש לנו סיבה טובה לעשות זאת: רטיבות על הקירות, ריהוט מיושן, צבע מתקלף – כל אלו ועוד אינם ראויים ואינם מכבדים את המקום הזה. בואו נראה כיצד ניתן לשפץ בית כנסת ולהחזיר לו את ההדר הישן לו הוא ראוי.

תכנון שיפוץ בית הכנסת

לפני השיפוץ, נרצה כמובן לתכנן את הפעולות אשר יתבצעו, את העלויות ויחד עם זאת, לא פחות חשוב, גם את מועד השיפוץ ומשך הזמן אשר יארך. קיימים שיפוצים בהם ניתן להמשיך ולהתפלל בחלקים מבית הכנסת, אבל צריך לתכנן ולבצע את התוכנית באופן מדויק. בשביל להשיג זאת, תוכלו לפנות לקבלן שיפוצים בירושלים אשר ידע להעריך מה זה אומר מבחינת השיפוץ עצמו.

בבתי כנסת גדולים המכילים יותר מאולם תפילה אחד, אולי ניתן יהיה להשתמש בחללים חלופיים אחרים. בבתי כנסת קטנים הדורשים שיפוץ יסודי ומעמיק, תידרש אולי עזרה מקהילה שכנה שתארח את באי בית הכנסת לזמן השיפוץ.

מה נשפץ בבית הכנסת?

ישנם כמה נושאים, או כמה סוגים של שיפוץ שראוי לבחון:

רצפה

בבתי כנסת רבים, קיימים אריחים שחוקים מאד בחלק מהמקומות. באחרים, המרצפות יכולות להיות שבורות ממש. זה נגרם בשל שימוש מאסיבי על ידיד קהל רב במשך שנים רבות. שיפוץ של הרצפה יכלול כמובן החלפה לאריחים מהודרים חדשים. לפני הנחת האריחים, יש לבצע 'יישור קו' והערכה של הבסיס לרצפה. יכול להיות שבית הכנסת סובל משקיעה קלה של המבנה, דבר שיתבטא גם ברצפה. יש דרכים לתקן זאת כמובן, אבל יש להיערך לשיפוץ ארוך יותר הכולל גם יציקות בטון.

 

קירות

את קירות בית הכנסת ניתן לצבוע או לחפות בכל מיני דרכים. ניתן לשמור ולחדש את הקיים, כלומר לצבוע בצבעים שהיו ולחדש חיפויים כך שיראו דומים למקור. במקרים אחרים ניתן לשדרג את הקירות בכל מיני דרכים – צביעה מהודרת או חיפויי עץ אלגנטיים הן רק שתי אפשרויות. לפני כל טיפול בקיר יש לוודא את מצב הרטיבות ולטפל בה ובמקורותיה ביסודיות.

תשתיות

בתי כנסת ישנים, סובלים לעיתים קרובות מצנרת ישנה ומתפוררת וממערכת חשמל שאינה בטיחותית וגורמת לקצרים. רצוי בעת השיפוץ לנצל את ההזדמנות ולהחליף את אותן תשתיות הדורשות החלפה.

ריהוט

ניתן לנקוט כאן בשתי גישות: שימור או חידוש. שימור אומר שאנחנו מחדשים את הריהוט הקיים. לרוב הוא עשוי עץ ומצריך טיפולים שונים בכדי להחזיר לו את ההדר כמו גם ביצוע של תיקונים במקומות בו הוא סדוק או שבור. זהו לעיתים תהליך שיהיה דווקא יקר יותר מהחלפת הריהוט. עושים אותו כאשר הריהוט המקורי הוא בעל ערך אמנותי או מפאת גילו. לחילופין, ניתן כמובן לרהט מחדש את בית הכנסת כולל המושבים, ארונות הספרים, ארון הקודש והתיבה. זה יאפשר שינוי חד במראה של בית הכנסת ויכול לתת תוצאה מושכת עין של מקום תפילה בסגנון מודרני שהוא גם מאד נוח לשימוש.

 

רצוי לקבל הערכה מפורטת של קבלן המנוסה בשיפוץ בתי כנסת לגבי העבודה הנדרשת, עלותה והאפשרות לבצע אותה בלוחות זמנים נוקשים. חשוב לתכנן גם את האחסנה הראויה של הציוד בבית הכנסת בזמן השיפוץ. בהצלחה!