על אף שלא מדובר בתחביב הכי בריא שיש, עישון הוא ככל הנראה ההרגל הנפוץ ביותר בעולם כולו וכן גם כאן אצלנו בישראל. לרוב, כשמדברים על עישון עולים נושאים שונים כמו הנזקים הפוטנציאליים שלו, מחירי הסיגריות ומוצרי עישון שונים, עישון במקומות ציבוריים וכן הלאה, כאשר כמעט אף פעם לא יוצא לנו לשמוע על העישון מנקודת המבט של היהדות והדת. מה אומרת היהדות לגבי עישון והאם זה בכלל מותר, האם יש אביזרים שאסור להשתמש בהם מבחינה הלכתית ואיך הציווי האלוקי לשמירה על הגוף מתיישב עם הנזקים של העישון. ובכן, אם עדיין לא יצא לחשוב על הנושא, אנחנו רוצים לעשות קצת סדר ולהסביר על כמה דברים מעניינים שבהחלט שווה לדעת.

האם מותר להשתמש באביזרים?

לפני שנדבר על אם בכלל מותר לעשן על פי ההלכה, חשוב לומר כמה מילים על שימוש באביזרים בכלל ובמהלך השבת בפרט. ככלל, אין מניעה להשתמש באביזרים שונים לעישון וגלגול כמו ניירות גלגול, פילטרים, גריינדרים ואפילו וופורייזרים. יחד עם זאת, ישנם אביזרים שלא ניתן להשתמש בהם בשבת כמו מספריים למי שרוצה לחתוך תערובת טבק וקנאביס או פילטרים שלא ניתן לקרוע בשבת, ממש כמו אסור לקרוע חתיכות מנייר טואלט. יחד עם זאת מי שמקפיד על איסור הדלקת אש בשבת, ממילא משתמש באביזרים הללו. מי שכן לעומת זאת, צריך לדעת שעל אביזרים מסוימים כמו גריינדרים לא חל איסור מפורש.

מהגריינדרים ועד הגלגול: עישון ביהדות

האם עישון הוא בכלל מותר על פי ההלכה?

קודם כל צריך לזכור שהעולם היהודי דתי הוא גדול ורחב, ומה שמותר ומקובל בחברה דתית אחת הוא לאו דווקא מותר ומקובל בחברה. באותה נשימה חשוב לדעת כי לגבי עישון ישנו בגדול קונצנזוס די רחב וברור. תפיסת העולם היהודית גורסת כי גוף האדם הוא יצירת פאר של הקדוש ברוך הוא, ולכן אף שהשם הוא זה שבסופו של דבר מחליט מי לחיים ומי למוות, מי לבריאות ומי לחולי, עלינו למזער עד כמה שניתן את הנזקים הפוטנציאליים שאנו גורמים לגוף שלנו וזאת הסיבה אגב שאנשים מאמינים לא מתגלחים, מתוך חשש שהסכין על העור תגרום לפציעה של גוף.

על כן, באופן כללי בעולם הדתי החרדי כאחד, העישון נחשב למנהג מגונה ולא רצוי. נכון, ישנם רבנים ואנשי דת מקובלים שמעשנים בעצמם, אבל זה בהחלט לא נחשב להרגל מומלץ לחיקוי וישנם אפילו חברות מסוימות או ישיבות בהם העישון נחשב למנהג אסור, עד כדי סילוק מהישיבה. סיבה נוספת לעניין הזה אגב, היא שעישון נחשב לסממן ברור להתחלה של פריקת עול ומרידה במוסכמות.

מה לגבי קנאביס?

גם כאן חל הציווי של "ונשמרתם לנפשותיכם" ועם קנאביס יש חשש לפגיעה נפשית לצד הפגיעה הפיזית עם העישון. יחד עם זאת, עבור מי שמורגל בצריכת קנאביס אין הבדל מהותי בין עישון שלו לבין עישון טבק. בעניין הזה לעומת זאת, ישנו פתרון מצוין שמאפשר צריכה ללא פגיעה בגוף והוא שימוש בוופורייזרים שהם נטולי האפקט המזיק של שאיפת עשן לריאות. כמו כן, יש וופורייזרים המאפשרים שמירה של אדי הקנאביס בבלון וזה פתרון מושלם עבור שומרי שבת. נראה שהעולם הדתי עדיין לא מתייחס באופן ישיר לעישון קנאביס, אבל יש יסוד סביר להניח שהמאדים יהיו פתרון ביניים לא רע שכן מדובר בפגיעה המינימלית ביותר בגוף.

אם כך, נראה באופן כללי כי היהדות וההלכה לא מעודדות עישון סיגריות ובפרט פגיעה בגוף. אנו ממליצים באופן כללי להקפיד על מתינות בכל הקשור לעישון בלי קשר לזיקה לדת. רק בריאות!