אם גם אתם שמעתם לאחרונה שישראלים רבים זכאים לקבל דרכון פורטוגלי, וודאי תהיתם מהו מקור הזכאות. ובכן, לפני כ- 500 שנה הקהילה היהודית שחיה בספרד גורשה (למעט מי שהסכימו להתנצר), מה שהוביל רבים מהם להגר למדינות אחרות ולשנות את אורח חייהם. האם יש השלכות משמעותיות לגירוש היהודים מספרד? ומה בכלל התרחש שם? כל התשובות לכך במאמר שלפניכם.

נתחיל מהסוף – ספרד ופורטוגל הביעו חרטה על הגירוש

רגע לפני שנצלול להיסטוריה ונדון במאורעות של גירוש ספרד, נציין כי בשנת 2015, הרשויות בספרד ופורטוגל פרסמו כי הן מעניקות לכל צאצאי המגורשים דרכון אירופאי, כמובן בתנאי שיוכיחו קשר משפחתי לקהילה היהודית שגורשה. למרות שעברו 500 שנים מאז, זהו אחד הסיפורים החשובים בבניית הזהות היהודית בגולה, וסיפור שמתרכז בנושא שימור הדת, והיעדר רצון להמיר את הדת לאחרת.

יש מי שטוענים שגירוש ספרד היה אחד המאורעות החשובים ביותר בגיבוש הזהות היהודית של יהדות המזרח, ואף נשמעו לא מעט סיפורים על תרבות שלמה שכבר איננה. בשל העובדה שחלק ניכר ממגורשי ספרד היגרו לפורטוגל – ושם גורשו בשנית (לאחר מספר שנים), ממשלת פורטוגל מאפשרת לצאצאי המגורשים להגיש בקשה לקבלת דרכון פורטוגלי, המקנה יתרונות רבים בכל מדינות האיחוד האירופי. תוכלו למצוא מידע מפורט בנושא אזרחות פורטוגלית באתר portugal passport, כמו גם לברר את זכאותכם, או לעיין ברשימת שמות המשפחה שפורסמה על ידי הרשויות. לא משנה איך תסתכלו על זה, מדובר באחד הסיפורים החשובים בתולדות העם היהודי, וכזה ששינה את הקהילה היהודית המזרחית מקצה לקצה.

איך הכל התחיל?

אירופה היוותה מקום מפלט עבור לא מעט יהודים שהיגרו אליה לאחר חורבן בית שני. בתקופה זו, מערכת היחסים בין המוסלמים (ששלטו בספרד עד תחילת המאה ה12) ליהודים הייתה טובה יחסית. אם לא די בכך, ספרד הייתה בשיא תפארתה, ולא מעט יהודים לקחו חלק פעיל והניעו את הכלכלה והתרבות המקומית. לאחר הכיבוש המחודש של הנוצרים (תהליך שנמשך לא מעט זמן), הם לא נותרו אדישים למערכת היחסים הטובה ששררה בין היהודים למוסלמים, ובתקופה זו התקיימו לא מעט מאורעות שונים, פוגרומים ופורענויות כנגד המיעוטים, לרבות היהודים.

סיפורם של מגורשי ספרד: המאורעות ההיסטוריים ששינו את חיי היהודים

גירוש יהודי ספרד

אם נגיע לחלק המעניין של הסיפור נציין כי הגירוש היה טמון בצו מלכותי שיצא בשנת 1942 (נקרא גם "צו גרנדה"), וקבע כי על כל היהודים להתנצר, או שמא יסולקו בכפייה מספרד תוך שלושה חודשים בלבד (תהליך שהתרחש בעידוד האינקוויזיציה הספרדית).

למעשה, חלק לא מבוטל של יהודים אכן התנצרו (אם כי רבים מהם שמרו על יהדותם באופן חשאי, ונקראו אנוסים), ומי שבחר לא להמיר את דתו ולשמור על יהדותו – גורש מספרד. עד היום לא מצליחים לאמוד את הכמות המדויקת של המגורשים, אך היסטוריונים רבים מציינים כי המספרים נעים בין 100,000-200,000 יהודים שגורשו בערב הגירוש מספרד.

במסגרת הגירוש, נאסר על היהודים לקחת את רכושם, לרבות זהב וכסף (בתקופה זו, שלטה בספרד כלכלת המרקנטליזם). לאמיתו של דבר, כל בתי הכנסת שנותרו מאחור הושמדו או נהרסו, ונכסיהם של היהודים נותרו בספרד (למעט מי שהצליחו למכור את נכסיהם, אם כי רבים נאלצו לנטוש את רכושם מאחור). המגורשים היגרו למדינות שונות במזרח התיכון, לבלקן, לצפון איטליה, ארצות השפלה, פורטוגל וחלקם אף הקימו קהילות יהודיות חדשות באירופה. הם השתדלו לשמור על מסורותיהם, ודיברו בשפה שנקראת לדינו (כיום כמעט ואינה מדוברת).

כמה מילים לסיום

אין ספק שמאורעות גירוש ספרד השפיעו על התרבות היהודית באופן ניכר, ושינו את ההתנהלות של יהודי ספרד מן הקצה אל הקצה. כיום, לאחר הבעת החרטה של ספרד ופורטוגל, ישראלים רבים יכולים להגיש בקשה ולקבל אזרחות אירופאית. אמנם זה לא מפצה על הגירוש האכזרי, אבל זו בהחלט נקודת פתיחה חשובה.