ע"פ ההלכה נאסר על אישה לבצע הפלה בעקבות התפיסה כי עובר הוא ייצור חי החל מהיום הארבעים להיווצרו. עם זאת, בעידן המודרני נשים נאלצות לעבור הפלה יזומה או בלתי צפויה כתוצאה מרשלנות לכאורה. מה חשוב לדעת בתחום ההיריון והלידה? על כך – בסקירה הבאה.

מעמד העובר בהלכה: סוגיה הלכתית משמעותית

הדת היהודית אוסרת על ביצוע הפלה, וזאת בשל התפיסה כי עובר הוא ייצור חי ובר קיימא החל מהיום הארבעים להיווצרו. מדובר בתפיסה שמרנית למדי כחלק מתפיסה הלכתית כי העובר עתיד להיות אדם ובהתאם לכך אסור לבצע הפלה. חשוב לציין כי מבחינה רפואית ניתן להבחין בשק הריון כבר מהיום הארבעים ועל כן במידה ומדובר בהפלה יזומה, האישה נדרשת לעבור ועדה הבוחנת את פרטי המקרה ובהתאם לכך מאשרת או דוחה את הבקשה. בישראל מוגשות מדי שנה אלפי בקשות להפסקת הריון, כאשר הועדה מאשרת לבצע את ההפלה בתנאי כי מדובר במצב מסכן חיים בעבור האישה, הריון שנוצר כתוצאה מבגידה או בעילה אסורה כמו גם בעקבות גילוי של מום ביילוד. למרות העידן המודרני, ההלכה עדיין מקשה מאוד על נשים לבצע את התהליך מתוך התנגדות איתנה אולם חשוב לציין כי נרשמת התקדמות בתחום ומעל ל 90% מהבקשות להפסקת היריון מאושרות. לצערנו, ישנם גם מקרים בהם הפלה יזומה מתרחשת על רקע של רשלנות רפואית מצד הצוות הרפואי, ועל כן חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתחום לטובת בדיקת המקרה ובהתאם לכך לקבוע האם יש מקום לתבוע. מקרים כאלו יכולים לקרות לכל אישה, וחשוב לדעת שמיצוי זכויות הינו חלק חיוני מהתמודדות כתוצאה מהמקרה של הפלה יזומה או אובדן של היילוד בשלבים מתקדמים של ההיריון לאור רשלנות לכאורה מצד הצוות הרפואי המטפל.

תביעת רשלנות רפואית בהיריון ולידה

תהליך של היריון ולידה הוא תהליך מבוקר שהתקדם מאוד בשנים האחרונות בעקבות אמצעים טכנולוגיים מתקדמים כמו גם בדיקות פורצות דרך. באמצעות בדיקות אלו ניתנת אפשרות לבחון את מצבו של העובר עוד בשלבים הראשונים, מתוך מטרה לאתר מומים שעלולים להשפיע על איכות חייו באופן משמעותי, עד לכדי מוות. במקרים שבהם הצוות הרפואי לא ביצע את הבדיקות או ביצע אבחון שגוי שבמסגרתו נאלצה אישה לבצע הפלה יזומה, יש מקום לבחון האם ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית אותה מגישים נגד הצוות הרפואי כמו גם המוסד. להפלה יזומה יש השלכות משמעותיות ביותר הן מבחינה פיזית והן מבחינה רגשית, וכאשר היא מתבצעת על רקע של רשלנות מדובר בסיטואציה מורכבת עוד יותר – בייחוד בעבור נשים מאמינות.

מעמד העובר בהלכה: מה אומרת היהדות?

כיצד ניתן לקבל פיצוי כספי בגין הפלה יזומה?

כאמור, הפלה יזומה אשר התרחשה בעקבות עיכוב בגילוי של מום ביילוד כמו גם בעקבות התנהלות רשלנית במהלך מעקב ההיריון מחייב הגשת תביעה במסגרתה ניתן לקבל פיצוי בגובה עשרות ולעיתים מאות אלפי שקלים. במסגרת התביעה נדרש להוכיח בפני בית המשפט כי קיים קשר סיבתי בין הרשלנות לבין ההפלה, ועל כן מדובר בתביעות מורכבת להוכחה. בכדי להוכיח כי אכן הצוות התרשל עורך הדין יפעל לקבלת חוות דעת מטעם גניקולוג אשר בוחן את פרטי המקרה וכן אוסף מסמכים רפואיים לטובת גיבוש כתב תביעה וכן קביעת גובה הפיצוי.

מיצוי זכויות בתחום הרשלנות הרפואית מאפשר לנשים ובני זוגן לקבל פיצוי כספי הן בעקבות ההשלכות של המקרה על חייה והן בעקבות נזקים ישירים ועקיפים שהתרחשו בעקבות ההפלה. מאחר ומדובר בתביעות מורכבות, התייעצות וייצוג מטעם עורך דין מהווה את הדרך הטובה ביותר לקבלת פיצוי בעקבות המקרה המצער.