השתלת שיער אצל גברים

אם יש צרה אחת שמאחדת את כל גברי ישראל ובמובן מסוים גם את כל גברי העולם, הרי שמדובר בתופעת ההתקרחות. משחר הימים, מנסים גברים רבים להילחם בטבע ובגנטיקה, ומחפשים פתרונות יצירתיים שיפתרו את בעיית ההתקרחות ונשירת השיער. נראה כי מאז ומתמיד היו פתרונות כאלו ואחרים בשוק, אך מרביתם לא הציעו שינוי של ממש. כל זה השתנה בשנים האחרונות, כאשר השתלות השיער הפכו להליך נפוץ שמחירו נוח יחסית ושגם מביא תוצאות אמיתיות, וכך אנו רואים יותר ויותר גברים ישראלים בוחרים לעבור אותו בארץ ובחו"ל. יחד עם זאת, ישנה קבוצה שמהססת ושעבורה לא מדובר בעניין שפשוט ניתן לעשות אותו ללא מחשבה ומדובר כמובן באוכלוסיות שומרי המסורת. כמו נושאים אחרים עליהם יש מחלוקת, גם כאן אפשר לשמוע בקלות דעות לשני הכיוונים ואנו רוצים לעשות סדר אחת ולתמיד והסביר מה בדיוק אומרת ההלכה על העניין.

סלע המחלוקת – איסור פגיעה בגוף

קודם כל חשוב להבין מהי הבעייתיות בעניין, ועל כן צריך לספר בכמה מילים על ההליך של השתלת שיער. מה שעושים בעצם, זה לקחת כמה זקיקי שיער בריאים מהיכן ששיער צומח (אצל מרבית הגברים מדובר בחלק האחורי של הראש) ואותם פשוט משתילים באזורים המקריחים כאשר עם הזמן מתרחשת צמיחה מחודשת באזור המושתל. ההליך כולו כרוך בחתכים ופצעים וזוהי למעשה הבעיה, שכן כמו בגילוח ישנה בעצם פגיעה בגוף וזהו איסור חמור ביהדות.

נשמע שזה מספיק על מנת לסתום את הגולל על הסיפור ולהביא לאיסור מוחלט, אבל המצב הוא ממש לא ככה. ככלל, הסיבות לנשירת שיער אצל גברים הן שונות. לפעמים זו התקרחות טיפוסית גנטית, לפעמים מדובר בנשירה הנובעת מלחץ נפשי ולפעמים גורמים חיצוניים כמו השמש או עישון הם אילו שמביאים לכך. בכל מקרה, כמעט אצל כל הגברים ובמאה אחוז מהמקרים של אלו המבקשים לבצע השתלת שיער, ההתקרחות והשיער הדליל הם מקור לחוסר ביטחון ופגיעה באיכות החיים וכאן כבר נראה שההלכה התקדמה בהתאם.

תקופה שונה מביאה לפסיקות שונות

בעבר, חל איסור על דברים אפילו להסתכל במראה, אבל היום נראה כי למרבית הגברים בהחלט אכפת מהמראה החיצוני שלהם והפוסקים בהחלט מכירים בכך. על כן, מרביתם מתירים היום לבצע השתלת שיער כאשר ההתקרחות גורמת לאדם לפגיעה בביטחון ובדימוי העצמי וכתוצאה מכך הוא מתקשה בסיטואציות חברתיות, מתקשה למצוא זוגיות או להתקבל למקום עבודה. במקרים הללו, שהם כמעט תמיד המקרים של כל מי שרוצה להשתיל שיער, פוסקים הרבנים כי מותר לעבור את התהליך וזו בהחלט בשורה חשובה עבור כל אדם דתי או מסורתי המעוניין לעשות זאת.

מה לגבי תפילין?

בעיה נוספת שעולה בעניין השתלת השיער, היא הקושי להניח תפילין במקום המושתל, מה שיקשה על האדם לקיים את המצווה מספר ימים ואפילו שבועות לאחר ההליך. אם לאדם יש תחבושת, מה שאומר שעל פי ההלכה קיימת חציצה ואסור להניח תפילין, מתירים הפוסקים להניח בכל זאת על מנת שלא להימנע מקיום המצווה, אך לעשות זאת בפרטיות על מנת שאחרים לא ילמדו מכך. כמו כן, אם המקום כואב או שלחלופין הרופא הורה שלא להניח כלום על הראש, אפשר להימנע מהנחת תפילין של ראש למשך התקופה אך יש להמשיך עם הנחת תפילין יד.

בכל אופן, לפני שאתם הולכים על זה, אנו ממליצים להתייעץ עם איש הדת איתו אתם מתייעצים באופן כללי. סביר מאד שהוא ינסה לבוא לקראתם וישמח לעזור לכם בשינוי הצפוי. בהצלחה!