זמני החגים

ביהדות יש לא מעט מועדים וזמנים חשובים – מה שמוביל לימי חג וחופשות, ימים מיוחדים בהם מתכנסים יחד בבית הכנסת, מאכלים טובים ומנהגים מסורתיים. ימים אלה מספקים זמן איכות עם המשפחה ונותנים לנו הפסקה מחיי שגרה קדחתניים. אבל מהם הזמנים החשובים ביותר ביהדות? פרטים מעניינים על אודות זמני חג וכל מה שקשור לכך במאמר הבא.

חגים ומועדים אותם חוגגים יהודים

חגי ישראל מתקיימים כבר אלפי שנים ונחגגים על פי המסורת ועל פי מנהגי עדות. זמנים אלה נקבעים על פי הלוח העברי. בלוחות כמו לוח השנה באתר כיפה אפשר למצוא זמני כניסת חג או מועדים של ימי מיוחדים, זמנים של חופשות ותפילות, כניסת שבת או חג וימי חול המועד, צום ותענית, יציאת שבת וכניסתה וכולי. מועדי החגים שאנו מכירים וחוגגים נקבעו על פי סיפורי התנך ולעיתים גם על פי חז"ל. חלק גדול מהמועדים מביאים שמחה ויש כאלה שדורשים צום ותענית.

חגים מרכזיים עבור יהודים הם חג הפסח, ראש השנה, שבועות וסוכות. שלושה חגים בהם מתקיימת עלייה לרגל הם פסח שבועות וסוכות. אלה זמנים וחגים חשובים בדת היהודית, למשל חג הפסח בו מציינים את יציאת מצריים. בשבועות מציינים את מתן תורה וביום הכיפורים למשל, מגיע הזמן לכפר על החטאים ולבקש סליחה. בחג הסוכות נזכרים בסוכות בהן ישבו בני ישראל ביציאה ממצריים.
חג הפורים הוא יום הודיה ל-ה' על כך שנמנע רצח העם שתכנן המן בעם היהודי. בעת החדשה להתחפש בתחפושות שונות ולחלק משלוחי מזון לקרובים וחברים.

כאמור, לכל מועד וחג יש סיבה אותה מציינים בדרך כלל באמצעות קריאת מגילות ופסוקים מהתורה. חגים אלה ידועים בדת היהודית כשלושת הרגלים, עליהם נרחיב בהמשך.

מהם זמני החגים ביהדות?

חג הפסח נחגג ב-ט"ו בניסן, ונחגג לאורך שבעה ימים בארץ ושמונה ימים בחו"ל כאשר הלילה הראשון הוא ליל הסדר.

חג הסוכות נחגג בין ט"ו לכ"א בתשרי, למשך שבעה ימים.

ראש השנה נחגג בימים א' ו-ב' בתשרי, אחריו מגיעים עשרת ימי התשובה ליום הכיפורים, שחל ב-י' בתשרי.

חג השבועות חל בתאריך ו' בסיון, בתום ספירת העומר שאורכת כשבעה שבועות.

חג הפורים חל בתאריך י"ד באדר ולרוב אורך עד ט"ו באדר.

עבודה בימי החג

בדרך כלל, בעת ערבים וימי חג, התורה אוסרת עבודה. ביום הכיפורים למשל, אסורה כל פעילות החל מקשירת שרוכי הנעליים עד נסיעה ברכב, אכילה או רחצה. גם בימי חג כמו חג פסח או בראש השנה ישנו איסור לפעילות של ימי חול, ממש כמו ביום השבת. עם זאת לעיתים ישנם התרים כמו בזמן פיקוח נפש כמו בסיטואציה שבה יש להוביל אדם חולה לטיפול וכולי. בחגים מסוימים כמו בפורים מותר לעשות כמעט כל דבר ללא הגבלה. זהו חג שמספק את המרחב לפרוק כל עול כמו לרקוד ולשמוח עד לא ידע או לשתות יין ללא הגבלה.

כינויים שונים לחגים ומועדים

כמו ירושלים, לה 70 שמות, גם לחגים ומועדים בדת היהודית יש שמות שונים, כמו למשל חג פסח שידוע כ'חג החירות' שמציין את השחרור של היהודים מעולו של פרעה, או 'חג האביב' שמציין את בוא האביב. שבועות נקרא 'חג הקציר' וסוכות ידוע גם כחג מתן תורה או כ'חג האסיף',. שמחת תורה מוכר כשמיני עצרת. לוחות שנה רבים יציינו את השם השני של החג בימים שבו הוא מתקיים.

שלושת הרגלים

אחד המושגים הבולטים בדת היהודית הם שלושת הרגלים. מדובר על חגים בולטים בדת היהודית שידועים כפסח, שבועות וסוכות. חגים אלה מציינים את יציאת מצרים ונועדו לתת מקום לחלשים בחברה שלנו כמו בני מיעוטים, עניים, יתומים ואלמנות.  בשלושת הרגלים מציינים את יציאת מצריים על ידי מנהגים ומאכלים מסוימים אותם אוכלים בליל הסדר ובימי החג. בחג השבועות מציינים את מתן התורה ליהודים ואת שעת הקציר המבורכת. חג הסוכות מציין את הנדודים של בני ישראל במדבר ואת הלינה בסוכות. במועד זה תמצאו מיליוני בתים בהם נבנתה סוכה בה ישנים אוכלים ומארחים אושפיזין. כדי לדעת מתי המועדים מתרחשים, פנו ללוח שנה עברי שיספק אינפורמציה חשובה.