אינטרנט כשר

רשת האינטרנט עמוסה בתכנים מתכנים שונים, אשר נוצרו בידי ועבור אינספור אוכלוסיות. לא לכול אוכלוסיה, מתאים כול סוג תכנים. ואכן, על רקע זה, נוצר מה שמכונה אינטרנט כשר. מה זה אומר?

סינון לפי חוק ולפי הדת

אינטרנט כשר הוא כעקרון מצב, של גלישה באינטרנט אשר מוגבלת רק לאתרים ולתכנים שמתאימים לציבור דתי, כולל חרדי. כול מה שלא עונה להגדרה זו, נחסם – לא ניתן להגיע אליו. על פי "חוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982", סעיף 4ט, ספקי גישה לאינטרנט חייבים להזהיר את לקוחותיהם בנושא זה ולהציע להם שירות סינון תכנים כאלה. על פי חוק, הספקים מחויבים להציע סינון גם עבור גלישה ברשת סלולארית ובחינם. לדוגמה, ספק itc מציע זאת. עם זאת, הספקים לא מחויבים לספק ללקוחות יכולת התאמה אישית של תהליכי הסינון. בפועל, ספקי האינטרנט בארץ מציעים לרוב שירות סינון בסיסי בחינם כפי שמחייב החוק וגם אפשרויות מתקדמות יותר בתשלום.

כיצד זה עובד?

בגדול, תקבלו את הסינון כאמור בכול מקרה מספק האינטרנט, מאחר שהוא מחויב לכך על פי חוק. תוכלו לשכור ממנו גם שירות מתקדם בתשלום וישנה גם אפשרות שלישית, של התקנת תוכנת סינון. מבחינה זו, עדיף ספקים שמתמחים בנושא הסינון. למשל, ספק אינטרנט Itc מתמחה בבקרת הורים – סינון תכנים עבור הורים (דתיים או שלא), עם התאמה אישית. ניתן לשלב גישות שונות כאלה, אם כי לא תמיד זה כדאי (בגלל החפיפה בפעולותיהן).

גישות הסינון

רשימות

ניתן להגדיר מראש את האתרים השונים שאליהם הסינון יתייחס. זאת, באמצעות הגדרת רשימות שונות של אתרים. חלקם יוגדרו כאתרים שהכניסה אליהם אסורה – גישה שמכונה רשימות שחורות. חלקן יוגדר כרשימות אתרים לבנים – כאלה שהגישה אליהם מותרת. בכול הנוגע לאתרים שברשימות, זו היא גישה יעילה מאוד. היא מתאימה במיוחד, כאשר זקוקים לגלישה להיקף אתרים מצומצם יחסית וקבוע. גישה זו גם מאפשרת התאמה אישית רבה, מאחר שניתן פשוט לשנות את הרשימות או להוסיף להן אתרים שונים. החיסרון הגדול בגישת הרשימות, הוא שהן לא נותנות מענה לגלישה לאתרים, אשר אינם נמצאים באף רשימה.

מילות מפתח

גישה נוספת, אשר משמשת לרוב כהשלמה לגישת הרשימות, היא גישת זיהוי מילות המפתח. המערכת פשוט מחפשת בטקסטים של האתרים, מילות מפתח חשודות וככול שהיא מוצאת כאלה, היא חוסמת את הגישה לאותם אתרים. גם כאן מנוהלות למעשה רשימות – רשימות של מילים וביטויים לא רצויים. כאן החיסרון הוא שמילות מפתח לא תמיד מספקות אינדיקציה חד משמעית, להיות אתר מסוים כשר או ההיפך.

סינון בידי בני אדם

גישה של מעבר אנושי על אתרים, היא באופן פוטנציאלי היעילה ביותר. מצד שני, היא איטית במיוחד. היא גם דורשת חשיפה של סוקרי האתרים, לתכנים שמהם הלקוחות רוצים להימנע (כפתרון לכך, יש שמעסיקים לשם כך עובדים לא יהודיים).

שימוש באתרים שהם העתק כשר של אתרים בולטים אחרים

למשל אתר המכלול שכולל בין השאר תכנים מויקיפדיה, לאחר סינון לציבור הדתי.

חסימה מוחלטת

ניתן גם להגיע לחסימה מוחלטת של אפשרות הגלישה באינטרנט וזו אולי האפשרות הפשוטה ביותר מבחינה טכנית. רואים זאת במסגרת מה שמכונה סלולארי כשר – טלפון סלולארי שנוטרלה בו האפשרות לגלוש ברשת האינטרנט.

לסיכום

לכול מי שמעוניין בסינון תכנים בגלישה ברשת האינטרנט, מכול סיבה שהיא, כדאי להכיר את הנושא הזה לעומק.