הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) היא הפרעה שכיחה שיכולה להתפתח בכל גיל, כאשר לרוב הסימנים מתחילים להופיע בגיל ההתבגרות אולם לעיתים גם בגילאים צעירים יותר. הפרעה זו יוצרת פחדים כמו גם חרדות מוגזמים אשר מגיעים לידי ביטוי במסגרת של שינוי התנהגות המתבצע במסגרת כפייתית, כאשר הקושי הוא לזהות את הסימנים הללו מאחר וככל שהילדים מתבגרים כך הם מצליחים להסוות את ההתנהגות שיוצרת חרדה אשר מלווה את הילד גם בגילאים מבוגרים ואף עלולה להחמיר עם הזמן. אם אתם סבורים כי הילד שלכם סובל מההפרעה הזו, להלן כל מה שצריך לדעת בנושא.

סימנים ל OCD   אצל ילדים

הפרעה טורדנית כפייתית עלולה להגיע לידי ביטוי במגוון דרכים. ראשית, באתר טיפולים תוכלו לענות על שאלון OCD לילדים אשר מאפשר לכם לבצע הערכה ראשונית לגבי האם אכן מדובר בסוג ההפרעה הזה, כאשר יש לקחת בחשבון כי מדובר באינדיקציה שאינה מחליפה קבלת אבחון מפסיכולוג ילדים מוסמך. בנוסף, ישנם סימנים אשר יכולים להעיד כי אכן מדובר בהפרעה הזו והם כוללים בין היתר: אגירה של חפצים, חזרה על משפט או מילה, נטייה לסדר את האוכל בצורה מסוימת, הקפדה על כתב יד מסודר לצד ביצוע של שיעורי בית בצורה מושלמת ומדויקת, נטייה ללכת באופן תבניתי, דיבור על מחלות כמו גם מוות,  מקלחות ארוכות לצד שטיפה ממושכת של הידיים ועוד. מאחר וישנם מספר רב של סימנים ואפילו קשים לזיהוי, מומלץ לפנות בהקדם לאיש מקצוע אשר יאבחן את הילד, וזאת מתוך מטרה לקבל אבחון ובהתאם לכך גם לבנות תוכנית פרטנית המותאמת לצרכים הנדרשים.

זיהוי מוקדם – הכרחי לטובת התערבות טיפולית

כאשר הפרעה טורדנית מופיעה בגיל הילדות היא יוצרת התמודדות לא פשוטה גם אצל הילד ובוודאי אצל המשפחה אשר נאלצת להתמודד עם לא מעט תסמינים שמקשים באופן משמעותי על ההתנהלות השוטפת. מאחר וילדים נוטים באופן טבעי להתנהג באופן מוזר או טקסי וזאת ללא קשר להפרעה הזו, חשוב במידה ואתם חושדים ליצור קשר עם גורמי החינוך שמטפלים בילד כמו למשל הגננת או המורה, וזאת מתוך מטרה לקבל אינפורמציה נוספת.

 

 

תהליך האבחון מתבצע למשך פרק זמן של בין שלושה ועד חמישה מפגשים אצל פסיכולוג קליני המתמחה בילדים או פסיכיאטר, כאשר במסגרת האבחון ניתן דגש על רמת החרדה שממנה הילד סובל וכיצד היא משפיעה על ההתנהלות היומיות. לאחר קבלת האבחון אפשר יהיה להתחיל בהליך טיפולי אשר נועד לסייע לילד אך גם לכם כהורים להתמודד עם ההפרעה, בייחוד מאחר והיא לא חולפת מעצמה אלא להפך – היא תחמיר ככל שהיא איננה מטופלת ובהתאם לכך תוביל ליצירה של פעילות כפייתית לצד מחשבות לא רצוניות כמו למשל הפרעת חרדה. החדשות הטובות הן שבאמצעות טיפול רגשי ממוקד לצד יצירה של מעטפת משפחתית חומלת אפשר יהיה להוביל ליצירה של שינוי במצבו הרגשי של הילד, מתוך מטרה להתמודד עם ההפרעה ולא להפך.

טיפול ב OCD

עולם הטיפולים הרגשיים התקדם באופן משמעותי בעשור החולף, לא מעט בזכות טיפולים כמו  למשל טיפול CBT אשר נמצא בשורה של מחקרים כיעיל לטובת התמודדות עם הפרעות חרדה כמו למשל OCD. מדובר בטיפול אשר מתמקד בשינוי של דפוסי החשיבה וההתנהגות והחלפתם במחשבות מקדמות, לצד חשיפה למצבים אשר מובילים להגברת החרדה. מדובר בטיפול קצר מועד המתבצע במסגרת של בין 8-12 מפגשים, תלוי בצרכים של הילד. בעת הצורך, ניתן לשקול גם טיפול תרופתי במידה והילד פיתח הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, אולם כל החלטה לגבי נטילה של תרופות כמו גם שילוב של הדרכה הורית חייב להתבצע בליווי מקצועי, מתוך מטרה לקבל החלטות אשר יסייעו לילד כמו גם לבני המשפחה להתמודד עם ההשלכות של הפרעה זו.

לסיכום

הפרעת OCD אצל ילדים משפיעה באופן דרמטי על איכות החיים שלהם וגם שלכם כהורים. זיהוי של הסימנים לצד קבלת אבחון ולאחר מכן שילוב של טיפול רגשי, הדרכת הורים ובעת הצורך גם טיפול תרופתי מהווה דרך ליצירה של מענה רגשי התואם את הצרכים של הילד.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.