מבוגרים רבים חיו חיים מלאים. סייעו לבנות ולשמור על המדינה, גידלו משפחות, עבדו ושילמו מיסים, אך בהגיעם לגיל מבוגר הם פתאום מגלים שלא נותר להם מספיק כסף כדי להתקיים בכבוד. במקרים מעין אלו טוב לדעת שהמדינה אינה ממהרת לזנוח את האזרחים המבוגרים, אלא ישנה קצבה שמועברת מטעם ביטוח לאומי, והיא אמורה לסייע לאותו קשיש להשיג תרופות, טיפולים, אוכל וכדומה. עם זאת, לא זכאים לה באופן אוטומטי, ופה אנו מבקשים להסביר באלו פרמטרים נדרשים לעמוד.

מודעות חשובה

כפי שמלמד הריאיון של אבנר הייזלר בדה מרקר, תמיד ניתן למצוא אפיקי סיוע, אך לא פעם צריך להילחם ולהיות מודעים לקיומם, ופה הייזלר מבקש לחדד שקודם יש להיות מודעים להיתכנות. מה לאחר כן? יש לבדוק מספר פרמטרים, ואם נדייק, 5 פרמטרים מסוימים. יש לבחון מהו הגיל, מצב הכנסה, תלות בעזרה חיצונית עבור ביצוע פעולות בסיסיות, מקום מגורים, וקיומה של גמלה סיעודית נוספת מטעם גוף ממשלתי. שנרחיב?!

מה עומד מאחורי הסעיפים השונים?

כל מי שחי בארץ יודע שבין שחור ללבן יש לא מעט גוונים אפורים, וכפי שציין אבנר הייזלר בגלובס, היכרות עם נדבכי החוק מסייעת להבין כיצד ניתן להפיק את המרב. מכאן שאנו מבקשים לעצור ולחדד מה עומד מאחורי כל סעיף וסעיף, כי אולי מדובר באדם שאינו צריך סיוע כדי לאכול ולהתלבש, אך הוא כן צריך נוכחות נוספת בבית שתימנע ממנו להזיק לעצמו או לסביבתו.

מהם הקריטריונים לקבלת קצבת סיעוד?

גיל והכנסה

ראשית נציין שחובה להיות תושב הארץ. מבחינת גיל, יש להגיע לגיל פרישה (62 עבור נשים ו67 עבור גברים). עד כה פשוט ביותר. עם זאת, מבחינת הכנסות, יש יותר תתי פרמטרים שדורשים התייחסות, ועל כן נרחיב: אם מדובר באדם יחיד שמכניס עד 10,273 ש"ח בחודש, הוא זכאי לגמלה מלאה. אם מדובר באדם יחיד שמכניס בין 10,273 ל-15,410 ש"ח בחודש, הוא זכאי ל50% גמלה. אם מדובר בזוג שמכניס עד 15,410 ש"ח בחודש, זכאים לגמלה מלאה, ואם מדובר בזוג שמכניס בין 15,410 ל 23,114 ש"ח בחודש, זכאים לחצי גמלה.

הזדקקות לסיוע ומקום המגורים

מאחורי ההגדרה "הזדקקות לסיוע" צריך להוכיח שמגוון פעולות בסיסיות אינן מתאפשרות. זה כולל ללכת, להתרחץ, לאכול להתלבש, לטפל בהפרשות וכדומה. כמו כן, כפי שכבר ציינו, גם אם נדרשת השגחה מטעמי בטיחות (בטיחות אישית או של הסובבים), הרי שעדיין מדובר בהצדקה להשיג קצבת סיעוד. מבחינת מקום, יש להבין שאין זה משנה אם גרים בהרצליה פיתוח או בשיכון בנתניה, אלא השאלה היחידה היא האם גרים בבית, או לחלופין בדיור מוגן (דיור שמחויב ברישוי מטעם משרד הרווחה, או מטעם משרד הבריאות). הנקודה היא שאם לא גרים בבית, לא זכאים לקבל את הקצבה.

קבלת גמלה סיעודית נוספת

מבחינת קבלת גמלה סיעודית מגוף אחר, נציין שאם מקבלים מטעם המוסד לביטוח לאומי קצבה ייעודית עבור שירותים שמופנים לנכים קשים, או אם מקבלים מאוצר המדינה סכום ייעודי עבור השגחה (או עבור טיפול אישי), הרי שלא זכאים לקבל בנוסף לכך גם קצבת סיעוד.

מידע חשוב!

לבסוף נציין שקיימים כ-6 רמות עבור זכאות, והם בעיקר מושפעים מהיכולת התפקודית של המבוטח. עוד ראוי לדעת שאין זה משנה באיזו רמה נמצאים, וזאת כי כל רמה מאפשרת לבחור בין מגוון שירותי סיעוד (למשל קבלת חיתולים, לחצן מצוקה, ביקור במרכזי יום וכדומה), לבין קבלת קצבה כספית. חושבים שמגיע לכם אך מתקשים להוכיח? אין לוותר! קיימים מגוון גופים שמסייעים לאנשים מבוגרים להשיג את שמגיע להם. רק בריאות!