המעמד של אלמנים ואלמנות בראי היהדות הוא מעמד ייחודי שמשפיע באופן ממשי על איכות החיים, במגוון תחומים. מהן ההלכות והחוקים אותם חשוב להכיר במעמד הזה? על כך – במדריך הבא.

אלמנים ואלמנות בראי היהדות: אזכורים רבים בתורה

המעמד החברתי של אלמנים ואלמנות הוא מעמד אישי אך גם פגיע במיוחד, וזאת בשל ההתייחסות המיוחדת של היהדות כלפי קבוצת האוכלוסייה שלא פעם סובלת מנידוי כמו גם מתחושה של קיפוח. למעשה, התורה מתייחסת מספר פעמים למעמד של אלמנים ואלמנות כפי שמצוין למשל בספר שמות כ"ב "כל אלמנה ויתום לא תענון". פרק האלמנות הוא פרק מורכב וקשה ביותר וזאת בשל הסיכון הגבוה לפתח חרדה ודיכאון כמו גם קושי ממשי בניהול חיי היום יום, בשל מנהגי האבלות כמו גם ההתמודדות הבירוקרטית הנדרשת מצד אלמנים כמו גם אלמנות. חשוב להבין כי לאחר שבן/בת הזוג נפטר על האלמן/אלמנה לקחת על עצמם את מנהגי האבלות, וזאת במסגרת שנת האבל. ביהדות נהוג שתקופת האבל מתרחשת למשך שלושים יום – החל מהיום שבו נפטר בן/בבת הזוג ועד ל 23 יום מיד לאחר תום תקופת השבעה. במסגרת הימים הללו חל איסור על תספורת הן לגברים והן לנשים, כאשר על גברים נאסר להתגלח. בנוסף לכך, נאסר לשמוע מוזיקה כמו גם לצאת לבילוי או בידור, למשך 30 היום ועד למשך שנה אחת. במסגרת ימי האבל נדרש להקפיד על שלוש תפילות הכוללת גם את אמירת הקדיש, מתוך מטרה להזכיר את הנפטר ולעילוי נשמתו.

מתי מותר להינשא בשנית ומה חשוב לדעת לגבי מיצוי זכויות כאלמנים ואלמנות?

באופן טבעי, אלמנים ואלמנות מעוניינים לפתוח פרק ב' ולהינשא מחדש. ע"פ לשון הגמרא ניתן להינשא לאדם אחר רק במלאות שלושים יום למותו של בן/בת הזוג, כלומר אסור לשאת אדם אחר עד שיעברו שלוש רגלים. עם זאת, בחלק מהמקרים ישנן נסיבות מקלות המאפשרות להינשא לאחר זמן קצר, וזאת בתנאי כי ישנם ילדים קטנים הזקוקים לתמיכה של אישה אשר תטפל בהם, בעת צורך של אלמן להינשא בשנית. אצל נשים ההלכה שונה וזאת בשל ההלכה המאפשרת לאישה להינשא רק בתום 90 יום לאחר פטירת בן הזוג, כחלק ממטרה למנוע מהאישה להרות בזמן תקופת האבלות.

אלמנים ואלמנות ביהדות: הלכות וחוקים שחשוב להכיר

מיצוי זכויות אל מול הביטוח הלאומי

מיצוי זכויות אל מול הביטוח הלאומי כמו גם גופים רשמיים של מדינת ישראל עלולים לא פעם להוביל למפח נפש, וזאת בשל קושי עצום להוביל בסופו של דבר למיצוי זכויות מלא. דרך עורכי הדין אלמוג-שפירא תוכלו לקבל ייעוץ וייצוג משפטי הולם המבוסס על מקצועיות כמו גם שקיפות מלאה שנועדה להוביל בסופו של דבר למיצוי זכויות מלא הנוגע לאלמנים ואלמנות, כולל קצבאות. הקצבה נקבעת ע"פ מספר הילדים כמו גם הגיל, כאשר טווח הקצבאות נכון לשנת 2021 הוא בין 1,171 ועד ל 3,020 ₪. נוסף על כך, ישנה תוספת לכל ילד נוסף במשפחה על סך 731 ₪.

יתרה מכך, הביטוח הלאומי משלם קצבה ליתומים כולל תוספת דמי מחייה, ועל כן דרך משרד עורכי הדין תוכלו ליצור לעצמכם יכולת אמיתית להימנע מסבך הבירוקרטיה שלא פעם נוצרת אל מול הביטוח הלאומי.

לסיכום, ההלכות כמו גם החוקים הנהוגים כלפי אלמנים ואלמנות עלולים להיות מחמירים אך גם מקלים בכל הנושא של התמודדות עם הזכויות והחובות. דרך סיוע ותמיכה מצד משרד עורכי הדין כמו גם קבוצות בתוך הקהילה המעניקות תמיכה וסיוע ניתן לקבל סיוע, כמו גם ליצור דף חדש.